top of page

מהו קטרקט? 

קטרקט (ירוד בעברית) הוא מצב שכיח בו מופיעה עכירות בעדשת העין (בדומה לעדשה המצויה במצלמה). עכירות זו מאפיינת בעיקר את האוכלוסיה הבוגרת וגורמת הפרעה לראייה. הפרעה זו הולכת ומחמירה ככל שהעכירות משמעותית יותר (הדבר דומה להסתכלות דרך חלון מלוכלך, ובמצבים מתקדמים של קטרקט, כמו דרך ווילון).

​קטרקט יכול להתפתח בעין אחת או בשתי העיניים. לרוב, התפתחותו איטית. בחולי סוכרת ובאנשים צעירים מתאפיין, לעיתים, הקטרקט בהתפתחות מהירה יותר.

עין עם קרטקט
קטרקט

סימפטומים של קטרקט

הסימפטומים של קטרקט כוללים -

  • ​ראיה מטושטשת או חשוכה מהרגיל

  • קשיים בראיה בלילה או במצבים של העדר תאורה מספקת

  • רגישות לאור או להבזקים

  • צורך בתאורה מוגברת לקריאה או פעילות אחרת

  • ראיה של הילות סביב עצמים

  • צורך מוגבר בהחלפת המספר של המשקפיים או עדשות המגע

  • ראיה של צבעים דהויים או בגוון יותר צהוב מהרגיל

 

כאמור, בדרך כלל, קטרקט מתפתח באיטיות ובתחילה הפגיעה בראיה אינה משמעותית, אך ככל שהמחלה מתקדמת שטח הקרטקט גדל והעכירות והפגיעה באיכות הראיה תגדל בהתאם. 

גורמי סיכון לקטרקט 

גורם הסיכון העיקרי לקטרקט הוא גיל. חוץ מגיל, הגורמים הבאים עשויים להגביר את הסיכון לקטרקט -

  • סכרת

  • ניתוח קודם בעין

  • טראומה לעין

  • טיפול בעין בסטרואידים

סימפטומים של קטרקט

כיצד מאבחנים קטרקט? 

קטרקט מאובחן על-ידי בדיקה של רופא עיניים. בדרך כלל הרופא יבצע הרחבת אישונים שמאפשרת לו לבדוק את העדשה וחלקים אחרים בעין בצורה יותר מדוייקת. הבדיקה מבוצעת באמצעות מנורת חריץ (slit lamp), אשר מאפשרת בדיקה של מבנה העין וחלקיה השונים. בנוסף הרופא יבדוק את חדות הראיה על-מנת לזהות פגיעה באיכות הראיה. 

עדשה תוך עינית

עדשה תוך עינית

ניתוחי קטרקט

בניתוח קטרקט מחליפים את העדשה הטבעית של העין ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית (Intra-Ocular Lens או בקיצור IOL). בדרך כלל הניתוח נעשה תחת הרדמה מקומית ונמשך כ- 20 - 30 דקות.

 

​קיימות מספר שיטות להוצאת העדשה העכורה מהעין, אך השיטה הנפוצה ביותר היום היא פירוק הגרעין הקשה שבעדשה באמצעות מכשיר הנע במהירות רבה (בתהליך שנקרא פאקואמולסיפיקציה או באנגלית Phacoemulsification) ושאיבת החלקים המפורקים מהעין. באמצעות טכניקה זו ניתן להוציא את העדשה הטבעית העכורה דרך חתך קטן הנסגר לאחר הניתוח מעצמו, לרוב ללא צורך בתפרים.

 

​במהלך הניתוח מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית במקום העדשה הטבעית של העין. להבדיל מהעדשה הטבעית של העין שניתן שהמיקוד שלה משתנה לפי המרחק של העצמים אליהם היא מביטה, לעדשה תוך עינית מלאכותית יש מיקוד קבוע שאינו משתנה . העדשה המתאימה תיבחר לפני הניתוח תוך כדי התייעצות עם המועמד לניתוח והתאמה לצרכים שלו.

 

ניתוח קטרקט הוא ניתוח שבדרך כלל אחוז הסיבוכים המשמעותיים שלו נמוך. בשעות הראשונות שלאחר הניתוח ייתכנו כאבים קלים, אך ניתן לטפל בהם לרוב באמצעות כל תרופה לשיכוך כאבים. חדות הראייה משתפרת בטווח של מספר ימים לאחר הניתוח, כאשר לאחר מספר שבועות חדות הראייה מתייצבת ואז גם ניתן להתאים משקפיים בהתאם לצורך. כאמור, כתלות במיקוד של העדשה שנבחרה, לאחר הניתוח יהיו מנותחים שיזקקו למשקפי קריאה בלבד או גם לראיה מרחוק.

ניתוחי קטרקט
bottom of page